Parodontitis

Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) vormt zich weer nieuwe tandplak. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt behandeld.

Ontstoken tandvlees

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft. Dit doet u door uw gebit tweemaal per dag zorgvuldig te reinigen.De tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe u voedselresten en tandplak het beste kunt weghalen met hulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss. Regelmatig tandartsbezoek is ook belangrijk voor de controle van de gezondheid van uw tandvlees, indien nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken.

Voorkomen is beter dan genezen

Ontstoken tandvlees ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Dit heet gingivitis. Het lastige van gingivitis is dat u het zelf niet altijd kunt constateren. Omdat veel mensen geen pijn ervaren, zijn ze zich niet of onvoldoende bewust van dit probleem. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dat noemen we parodontitis. Als er niets aan de ontsteking gedaan wordt, gaat de parodontitis van kwaad tot erger. Uiteindelijk kan kaakbot worden afgebroken, waardoor tanden en kiezen los gaan staan en zelfs kunnen uitvallen. Onderstaande video van de Nederlandse Vereniging van Parodontologie geeft u uitgebreide informatie over gingivitis en parodontitis en de behandeling daarvan.

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:

  • Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen
  • Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was

Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Belangrijk dus dat om regelmatig uw gebit te laten controleren door uw tandarts en/of mondhygiënist.

Wie krijgt parodontitis?

Gevoeligheid voor parodontitis is deels afhankelijk van erfelijke factoren. Dan zult u altijd meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid van uw tandvlees. Verder is het nuttig om te weten dat verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplak voorkomen. De agressiviteit van de bacteriën kan sterk verschillen. Hierdoor kan de tandplak van de een veel schadelijker zijn dan die van een ander. Daarnaast speelt de weerstand van uw lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Roken vormt een extra risico: dit vermindert de weerstand tegen bacteriën in tandplak.

De aanpak van parodontitis

Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Daarom is het zaak om parodontitis te genezen door goede mondhygiëne en een professionele behandeling. De tandplak bóven de tandvleesrand kunt u zelf verwijderen door goede mondreiniging. Tandsteen kunt u laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. Maar let op: als de mondhygiëne verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug.

Parodontale behandeling

Als uw tandvlees extra zorg nodig heeft, kunt u worden doorverwezen naar een parodontoloog. Dit is een tandarts die zich in een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen.

Auteur:
Copyright © Tandartspraktijk D. van Houten